I'm searching, trying to understand, expanding and exploring. I will accept, learn and try to see life in new ways. I'm reinventing my life, reinventing myself, step by step.

2011/07/14

Forblommet

Jeg var vel 17-18 år da jeg hørte om boken Hulebjørnens Klan av Jean M. Auel første gang. Som den yngste ansatte I et “datafirma” på slutten av 80-tallet, fikk jeg delta I sosiale tilstelninger hvor bl.a. bøker og musikk var viktige temaer. Kjempeforelska I den daglige lederen ville jeg være med på alt han skulle være med på. Han var åtte år eldre enn meg – noe som den gang virket som myyyye :o) For meg var han perfekt på alle mulig måter. Dagen da jeg skulle spise middag sammen med ham og en annen kollega – og jeg fikk se ham slite for å ta av skinnet på ei kjøttpølse – oppdaget jeg at han var et helt vanlig menneske han også :o)

Han, vennene hans og andre kollegaer - pluss lille meg – møttes titt og ofte og koste oss med et glass rødvin og snakket om bøker og filmer – samt musikk. Ja – også data da .. Alt veldig spennende for meg som knapt hadde forlatt frøken detektiv, nesten ikke hadde sett en datamaskin på nært hold – og syntes “ti I skuddet” på radio var ukas høydepunkt.

Boka Hulebjørnens klan ble diskutert titt og ofte – det virket som om ALLE hadde lest den – foruten meg. Men allikevel ble det ikke til at jeg leste den – ikke oppfølgerne heller. Jevnlig I årene etterpå har jeg tenkt på at jeg burde lest dem – for å skjønne litt av hva de hadde vært så oppildnet over. For ikke lenge siden ble den sjette og siste boka I serien utgitt. Mer enn tretti år har denne forfatteren brukt på research og på å skrive bøkene. På impuls ble det til at jeg spurte etter den første boka på biblioteket – og nå er jeg I gang med den fjerde :o) .. og jeg begynner å forstå ..

Dette bildet er Googlet!

Man blir tatt med på et fasinerende eventyr. Møte med neandertalere og cro-magnon – liv og død – og med et bittelite snev av en 6. sans – gjør det hele til en flott leseopplevelse.

Det er vanskelig å beskrive disse bøkene – de må liksom bare leses. De er lettleste og spennende og de får I alle fall meg til å lure på om det var slik det var den gang Ayla (hovedpersonen) liksom levde. Etter som jeg har forstått på fagfolk er det nok mange feil og huller I disse beretningene – men det er ikke mindre spennende av den grunn.

DSC_0033

Ett uttrykk jeg kom over I den fjerde boken var ordet “forblommet”.

Hva betyr egentlig det??? Har du hørt det før?

Dypt/uklart/tvetydig/orakelaktig/hemmelighetsfullt etc.

Uansett synes jeg det var et vakkert ord :o)

Har du et ord du liker spesielt godt?

25082009222

Livet foregår akkurat nå – med en liten følelse av at jeg går glipp av noe ved å gå langtidssykemeldt – ved å ikke ha et eget sted å bo – ved å se at ungene mine vokser til – mine foreldre eldres og årstidene kommer og går. Forsøker å nyte øyeblikkene. Tenke på alt det jeg får muligheten til, som ikke må gå på jobb akkurat nå. Alt jeg får erfart og oppleve – det å bli kjent med mine foreldre på nytt – ved å bo hos dem over tid. Det er noe jeg aldri ville fått ellers. Det kan være frustrerende og irriterende – men jeg er heldig allikevel. Jeg har fortsatt mine foreldre her – på godt og vondt. Det er verdt mer enn noe annet. Jeg lærer meg å respektere dem på nytt – akkurat som de er – med sine særegenheter. Jeg kjenner at jeg er veldig glad I dem begge to.

DSC_0042

Det er meldt om godt vær I morgen – håper det stemmer – håper det blir noen flere sommerdager nå!

Ha en superduper jul i dag .. eller julidag om du vil :o)

♥♥♥

7 kommentarer:

Synnøve sa...

Hei Toril.
Bøkerne har jeg aldri hørt om,høres spennende ut. Selv om jeg sjelden leser slike bøker. Er mere glad i krim jeg:)

Det er sikkert ikke lett og skal bo sammen med forelderene sine, verken for deg eller de. Men som du sier du skal være glad du har foreldrene dine.
Det er et år siden mamma døde, og jeg tenker på henne flere ganger om dagen, og savnet er stort.

Å nå må det snart komme sol og varme i trøndelag også!!
Ha en fin torsdag
Klem Synnøve

sylvia sa...

hei Toril,
så herlig et innlegg,
ja bøkene har jeg lest, ikke nr 6 da, men blir nok det å etterhvert,
å i forrige uke dristet jeg meg til å kjøpe filmen da den stod i hylla hos platekompaniet, ikke sett den ennu, men er spent på den,
høres ut som et godt liv vennen, å bo å bli kjent med foreldrene sine igjen, ikke dumt det, å knytte båndene sterkere å nærmere,
ja livet det er nå,
så viktig å huske på,
vi har dagen ,
ønsker deg en nydelig sommerdag med sol og varme,
klem fra sylvia

Karl Halvorsen sa...

Hallo Toril!
Igjen serverer du oss tekst og bilder som får tankene mine til å stå i kø, og på mange områder. Også denne gangen inspirerer du meg slik at et par tre innlegg begynner å gro frem i mine grå, små og velbrukte. :)

Du greier på en så fin måte å få frem det positive og negative hos foreldre og som ikke minst får meg på tanker om hva mine barn ville ha skrevet om meg. Det betyr jo litt i forhold til det forholdet vi så gjerne vil ha til dem og som vi så gjerne vil at de skal ha til oss. Jeg kan vel regnes som å ha rykket opp i en annen "divisjon" enn deg, og står akkurat der hvor du beskriver dine foreldre å være.

Derfor starter vel tankene akkurat på det området først hos meg. Selv om jeg tror også du mener det, vil de helt sikkert det beste. Også for deg. :) Men slett ikke en dum tanke å stanse opp ved, for "divisjonen" over deg. Meg medregnet. Vi får vel trenet opp noen sider med årene, som kan kalles som "særegenheter", det kan helt sikkert oppleves både positivt og negativt. For oss gjelder det jo mest for kona da. Jeg...:)

Jeg har nok et og annet ord som jeg liker spesielt godt jeg også. Flere av dem. Akkurat i farta kan jeg ikke komme på noen, men det greier du sikkert å finne ut av selv også. Så mye har du lest av mine tanker om litt av hvert og de andre som vandrer, både hit og dit, at du har merket noen som går igjen. Akkurat der er de vel å finne. :)

Jeg tar med meg innlegget ditt i dag jeg Toril, på vegen videre og til videre bearbeidelse. Tusen takk for serveringen!

Karl Halvorsen sa...

Denne strofen likte jeg godt, et ordspill som får tankene til å spinne videre og i full fart mot positiv tilstand:

"Ha en superduper jul i dag .. eller julidag om du vil :o)"

Uffematten sa...

Har varit dålig på att läsa och kommentera sista tiden! Så roligt att "hitta dig" igen!!

Läser ju mycket (även om även det har fått stå tillbaka nu när jag grubblar så mycket *L*) och har nog läst dessa om "Grottbjörnens folk" som serien heter här i Sverige. Hade nog lite blandade känslor för böckerna, men minns dom som läsvärda..

En jättekram från skogens djup :)!!

Lavina sa...

En hilsen i natten, og igjen kommer du med et godt innlegg.
Er vel ikke bare,bare og bo hos foreldrene igjen. Men som du sier, du lærer deg å bli kjent med de på nytt. Du er heldig som har de fortsatt, for vi er nok mange som ønsker vi hadde vist våre egne foreldre mer respekt.

Bøkene du nevner har jeg hørt om, men ikke lest. Kos deg med å lese!

God helg til deg!

GroLinda sa...

Heisan Toril ;o)
Så koselig å høre fra deg igjen! Ja livet byr på mange overraskelser og følelser. Men det er det man blir sterkere av! Du er heldig som kan bo hos dine foreldre en stund å forstå hvordan deres hverdag fortoner seg. Viktig å ta vare på våre gode snille foreldre! Har hørt om Huleklan bøkene, men aldri lest de selv. Kanskje noe å vurdere nå?? ;o)
Ønsker deg all mulig lykke videre.
Klem fra Gro :o)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...